Otizm Uygulama ve Araştırma Merkezi

10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası

06.05.2021

Her yıl 10-16 Mayıs tarihleri arasında, Birleşmiş Milletler’e üye olan 156 ülkede çeşitli etkinliklerin düzenlendiği Dünya Engelliler Haftası, özel gereksinimli bireylerin ve ailelerinin yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek ve çözüm girişimlerine odaklanmak adına özel bir haftadır.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi olarak özel gereksinimli bireylere ve ailelerine sadece bu hafta kapsamında değil, farklı girişimlerle sürekli onların yanında olmanın öneminin farkındayız. Bu bağlamda farklı Fakülteler kapsamında ve disiplinler arası çalışmalara ağırlık vererek faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Bu doğrultuda Eğitim Bilimleri Fakültesi ve Otizm Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliğiyle öğretmen yetiştirmeye yönelik özel eğitim lisans dersleri, özellikle her bireyin akranlarıyla bir arada eğitim alabilme hakkı çerçevesinde ve özel eğitimin temel hedefi olan kaynaştırma/bütünleştirme uygulaması doğrultusunda farklı öğretmenlik branşlarına yoğun özel eğitim dersleri, topluma hizmet ve sosyal sorumluluk çalışmaları, Erken Çocukluk Özel Eğitimi Yüksek Lisans Programı, projeler, seminerler ve araştırmalar gibi akademik ve uygulama çalışmalarımız söz konusudur. Bu çalışmalara ilişkin detaylı bilgilere Otizm Uygulama ve Araştırma Merkezi, Eğitim Bilimleri Fakültesi, Özel Eğitim Bölümü ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’ne ait sayfalardan ulaşabilirsiniz.

Dünya Engelliler Haftası kapsamında, Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Bölümü ve Temel Eğitim Bölümü Okul Öncesi Eğitimi Programı işbirliği ile Çok Engelli Görmeyen bir birey annesinin sözlerini, düşüncelerini ve deneyimlerini yazılı bir metin ile sizlerle buluşturmak istedik. Ayrıca, bu metinde konsorsiyumunu on kuruluşun ve altı ülkenin oluşturduğu, Türkiye’den de İstanbul Medeniyet Üniversitesi (İMÜ-Proje yöneticisi Dr. Öğr. Üyesi Emine Ayyıldız, proje araştırmacıları Prof. Dr. Yeşim Güleç Aslan ve Ar. Gör. Dr. Hande Arslan Çiftçi) ve Ayşe Nurtaç Sözbir Günebakan Çok Engelli Görmeyen Çocuklar ve Ailelerine Destek Derneği’nin (ÇEGDER) partner olarak katıldığı, ana yürütücülüğünü Yunanistan’dan Thessaly Üniversitesi’nin yaptığı, Erasmus + Programı (Ana Eylem 2) tarafından onaylanan ErISFaVIA (Early Intervention Services for Families with Children with Vision Impairment and Additional Disabilities-Görme Engeline Ek Engelleri Olan Çocuklara Sahip Aileler İçin Erken Müdahale Hizmetleri)-2019-1-EL01-KA201-062886 projesi hakkında da bilgiler yer almaktadır. Söz konusu yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

Ayrıca, Özel Eğitim Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Yeşim Güleç Aslan danışmanlığında Erken Çocukluk Özel Eğitimi Tezli Yüksek Lisans Öğrencileri ve Temel Eğitim Bölümü Okul Öncesi Eğitimi Programı Topluma Hizmet Uygulamaları öğrencileri tarafından gerçekleştirilmiş çalışmalar söz konusudur. Bu çalışmalara ek olarak Otizm Uygulama ve Araştırma Merkezimiz tarafından yürütülen Toplumsal Otizm Programı ve ayrıca Dünya Engelliler Haftası Etkinlikleri kapsamında ailelere yönelik olarak Prof. Dr. Yeşim Güleç Aslan tarafından ‘Güç Kartı Stratejisi” konusunda çevrimiçi platformda iki oturumluk bir aile atölyesi yürütülecektir. Tüm bu çalışmalarla ilgili bilgilere aşağıdaki bağlantılardan erişebilirsiniz.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Otizm Uygulama ve Araştırma Merkezi 

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi 

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Bölümü 

Farklılıklara karşı toplumsal duyarlılıklarımızın ve çalışmaların artması temennisiyle…