18-22 Mayıs 2020 Etkinlik Önerileri

18.05.2020

Etkinlik Adı:Neşeli Takip

Hedef Grup: 2-6 yaş grubundaki farklı gelişim gösteren çocuklar

Kazanımlar: Dikkati yoğunlaştırma ve sürdürme, motor planlama, denge sağlama, yer yön algısı (ileri- geri), kaba motor becerileri, sınırlı alanı algılama

Malzemeler:Zemine yapıştırılmış ayak biçiminde kartonlar, yere yapıştırılmış ip veya elektrikli bantlar

Etkinlik:İp veya elektrikli bantlar, zemine iki paralel şerit halinde yapıştırılır. Hazırlanmış ayak kalıpları çeşitlemeler yapılarak bu iki paralel şeridin arasında yapıştırılır (tek ayak, çift ayak, ileri doğru, geri doğru, yana doğru gibi).

• İki paralel şeridin arasında araba sürmek, top üflemek gibi çeşitlemeler yapılabilir.
  • Etkinlik yapılırken müzik açılabilir, eğlenceli hale getirilebilir.

Etkinlik Adı: Mutlu- Üzgün

Bireysel ya da Grup Etkinliği

Bilişsel Alan: Eşleme becerisini yapar.

Alıcı Dil: Mutlu ya da üzgün yüz ifadelerini taklit eder, tek basamaklı komutları yerine getirir.

Materyaller: Renkli kartona çizilmiş mutlu ve üzgün yüzler, beyaz tahta ya da pano.

Süreç: Öğretmenin ya da ebeveynin renkli kartonlarla hazırladığı mutlu ve üzgün yüzlerden bir tanesi  çocuğa verilir. Çocuğun elindeki kartı incelemesi için zaman verilir (1-2 dk.). Fazladan hazırlanan mutlu ve üzgün yüz ifadelerinin ikisi aynı anda çocuğun görebileceği ve uzanabileceği şekilde bir panoya asılır. Çocuğa ‘‘eşle’’ komutu verilir ve elindeki yüz ifadesinin aynısı panoda bulup üzerine asması için fırsat verilir. Çocuk eşleme becerisini tamamladığında aynada yüz ifadesi taklit edilir.

Uyarlama: Eşleme becerisinin öğretimine yeni başlandıysa, etkinlik sadece mutlu yüz ifadeleri ile tamamlanabilir. (Örneğin; Çocuğun eline mutlu yüz ifadesi verilir ve panoda da sadece mutlu yüz ifadesi asılıdır. Çocuğa ‘‘eşle’’ komutu verilir ve elindeki mutlu yüzü panodaki mutlu yüzün üstüne asması için fiziksel yardım ya da model olma teknikleri kullanılabilir.)

Etkinlik Adı:Misketli Yol

Hedef Grup: 3-6 Yaş

Kazanımlar: Çocukların dikkatini yoğunlaştırma, yönlendirme ve sürdürme becerilerini desteklemek, neden sonuç ilişkisi kurma, el göz koordinasyonu sağlama ve oyunda sıra alma becerilerini destekler.

Malzemeler: Misket, Elektrik Süpürgesi Borusu, Tepsi

Etkinlik: Borunun üstünden atılan misket borunun altından geldiğini çocuğun fark etmesi sürecinden oluşur. Çocuğa ilk olarak eğitimci model olarak misketi atıp nereden geldiğini gösterir. Sonra çocuk misketi atar ve düşmesine bekler. Bu şekilde misketleri borudan atarak tepsiye düşen misketleri birbirine vurmasını sağlayarak bir oyun kurulabilir. Bu sırada iki kişi oynayarak sıra bekleme davranışı da kazandırılmış olur.

HAZIRLAYANLAR: İstanbul Medeniyet Üniversitesi Lisansüstü Enstitüsü Özel Eğitim Bölümü Erken Çocuklukta Özel Eğitim Yüksek Lisans öğrencilerinden Aslı Avcıl, Buket Tan ve Elif Tekeş