20-24 Nisan 2020 Etkinlik Önerileri

21.04.2020

Etkinlik Adı: Çok Amaçlı Bakliyatlar

Hedef Grup: 2-6 yaş grubundaki farklı gelişim gösteren çocuklar

Kazanımlar: İnce motor becerileri, el-göz koordinasyonu, etkinliği bitirme, şekil tamamlama, gruplama, kavram bilgisi (sayı, çok, az, küçük, büyük), sıra alma, dikkati yoğunlaştırma, duyusal(dokunsal) farkındalık.

Malzemeler: Bakliyatlar (nohut, mercimek, pirinç, fasulye vb.), kağıt, kalem, yapıştırıcı, kap (tabak, kavanoz, bardak vb.)

Etkinlik: Evdeki bakliyatlar kullanarak çocuğunuzun bireyselliğine göre birçok etkinlik yapılabilir:

1. Bakliyatları kaşıkla kaptan kaba aktarma oyunu oynanabilir. Bu oyunu eğlenceli hale getirmek için, kaplar evin uzak köşelerine konulup fonda eğlenceli müzik açılabilir ve müzik durunca kimin daha çok doldurduğu konuşulabilir.
  • ‘’2 tane al, kaba koy.’’, ‘’2 tane fasulye, 1 tane mercimek al.’’ gibi yönergelerle bu etkinlik çeşitlendirilebilir.
  1. Kağıda üçgen, zikzak, düz çizgi, basit bir ev, güneş, daire gibi şekiller büyük formatta çizilip bu şekillerin çizgilerinin üzerine mercimek gibi küçük bakliyatlar yapıştırılabilir. Bu etkinlik sıra alarak yapılabilir, böylece sıra alma becerisi desteklenir.
  • Çizilen şekil üzerine sohbet edilebilir: ‘’Hadi gel evdeki daireleri bulalım.’’, ‘’Sen hiç güneş gördün mü?’’, ‘’Güneş, geceleri çıkar mı?’’ gibi sohbetlerle etkinlik desteklenebilir.
  • Oluşturulan şekillerin içleri boyanır ve sınırlı alan boyama çalışması yapılabilir.
  1. Bakliyatları herhangi bir kapta (küçük tabaklar, yumurta kabı vb.) gruplama etkinliği yapılabilir: ‘’Mercimekleri küçük tabağa koyalım, fasulyeleri büyük tabağa koyalım.’’ gibi yönergelerle çocuğun bireyselliğine göre bu etkinlik çeşitlendirilebilir.

Etkinlik Adı: Pipetsi Düşler

Hedef Grup: 3-6 Yaş

Kazanımlar: Çocukların üfleme, ince motor, el göz koordinasyonu, kavram becerilerini desteklemek

Malzemeler: Pipet, karton, sulu boya, pinpon topu, lego veya benzeri bir parça

Etkinlik: Pipet ile birçok yaş grubundaki çocukların gelişimlerini destekleyecek birçok etkinlik yapılabilir.

1. Pipetten fotoğraf çerçevesi

Burada pipetleri kesip farklı renklere boyayarak başlanabilir. Ardından kartona bir şekil (dikdörtgen, kare) gibi üzerine pipetler yapıştırılarak çerçeve oluşturularak içine fotoğraf yerleştirip evin bir köşesine konulabilir.

1. Pipetten resim

Pipetlere boya koyup üfleyerek kağıda resimler çizimler yapılabilir.

1. Pipet ile yarış oyunu

Pipetlerden üfleyerek pinpon topu ile bir düzenek üzerinde yarışmalar yapılabilir.

Etkinlik Adı: Nesneleri Grupla

Gelişim Alanları: Psikomotor Alan ve Bilişsel Alan

• Psikomotor Alan : Büyük kaslarını kullanarak belirli bir güç gerektiren hareketleri yapabilme.
  • Bilişsel Alan : Nesne ya da varlıkları çeşitli özelliklerine göre gruplayabilme.

Materyaller: Sınıfta bulunan oyuncak ve nesneler

Sözcükler: Büyük – küçük

Uygulama: Öğretmen öğrencileri iki gruba ayırır. Birinci gruptaki öğrencilerin büyük, ikinci gruptaki öğrencilerin küçük oyuncak getirmesini ister. Her grubun oyuncakları ayrı poşetlerde toplanır. Belirlenen süre zarfında en çok oyuncak toplayan grup başarılı ilan edilir.

Uyarlama: Öğrencilerin bilişsel düzeylerine göre oyun yumuşak-sert, kırmızı- mavi, uzun- kısa gibi farklı kavramlarla ya da fiziksel engel durumuna göre verilen sözel yönergelere uygun olarak yürüme hareketlerini yerine getirmeleri şeklinde uygulayış biçimi genişletilebilir.

HAZIRLAYANLAR: İstanbul Medeniyet Üniversitesi Lisansüstü Enstitüsü Özel Eğitim Bölümü Erken Çocuklukta Özel Eğitim Yüksek Lisans öğrencilerinden Aslı Avcıl, Buket Tan ve Elif Tekeş