Otizm Uygulama ve Araştırma Merkezi

21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü

21.03.2022

21 Mart, Birleşmiş Milletler tarafından Down Sendromu ile ilgili toplumsal farkındalık yaratmak ve ilişkili sorun  ve gereksinimlere dikkat çekmek amacıyla “Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü” olarak ilan edilmiştir. Down Sendromu bir kromozom anomalisi olup, Down Sendromlu bireylerde 21. kromozomdan üç adet bulunması nedeniyle kromozom sayısı 46 değil, 47’dir.

Down sendromlu bireyler farklı bilişsel, yetenek ve kişilik özelliklerine sahip olmakla birlikte kendi kapasitelerini en üst düzeyde kullanabilmeleri için zamanında ve doğru müdahalelere gereksinim duyarlar. Bu müdahaleler Down sendromlu çocuklar içi erken eğitim programları, fizyoterapi, dil ve konuşma terapisi, özel eğitim ve oyun gruplarından oluşur. Ayrıca bazı sağlık sorunlarına yatkın oldukları için Down sendromlu bireylerin doğru sağlık hizmetlerine sürekli olarak ulaşabilmeleri büyük önem taşır. Bu hizmetlerin doğru sunulmasıyla Down sendromlu bireylerin bağımsız yaşam becerilerini kazanabildikleri, iş yaşamına atılabildikleri ve pek çok başarı elde edebildikleri bilinmektedir.

Bizler İstanbul Medeniyet Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Bölümü ve Otizm Uygulama Merkezi olarak 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü vesileyle, tüm özel gereksinimli bireylerin hayatın tüm alanlarına eşit katılımının bir hak olarak görüldüğü, özel gereksinimli bireyler ve yakınlarının yaşam kalitelerini yükseltecek önlemlerin artırıldığı ve tüm engellerin ortadan kaldırıldığı günler diliyoruz.

Okul Öncesi Bölümü öğrencilerimizin Topluma Hizmet dersi kapsamında hazırlamış oldukları broşüre buradan ulaşarak Down sendromu ile ilgili daha ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.