İstanbul Medeniyet Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Yeşim Güleç Aslan, Doç. Dr. Hatice Şengül Erdem ve Dr. Öğr. Üyesi Özlem Dalgın tarafından yürütülen “Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Yetişkinlerin İş Yaşamı Deneyimleri: Bir Fotoses Çalışması” isimli çalışmanın sonuçlarının yaygınlaştırılması faaliyetleri çalışma kapsamında yürütülmeye devam ediyor.
Amerika Birleşik Devletleri Temple Üniversitesi bünyesinde yer alan otizm spektrum bozukluğu ve/veya zihin yetersizliği olan bireylerin toplumsal katılımını destekleyen çalışmalar yürüten the REACHH Collective (Research, Engagement and Advocacy for Community Participation) iş birliği ile İstanbul Medeniyet Üniversitesi Otizm Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yürütülen ve istihdamda olan otizmli genç yetişkinlerin iş yaşamı deneyimlerini Fotoses yöntemi ile araştıran çalışma otizmli gençlere birincil veri kaynağı olarak yer vermesinden dolayı ülkemizdeki özel eğitim çalışmalarına öncülük etmeyi ve Fotoses yöntemini yaygınlaştırmayı hedefliyor.
Çalışma kapsamında öncelikle Eker Süt Ürünleri Fabrikası ve Konya SOBE Otizm Vakfı ile iş birliği yapılmıştır. Araştırmacılar tarafından kurumlar ziyaret edilmiş ve otizmli gençler ve aileleri ile yüzyüze tanışılarak katılımcı onamları alınmıştır. Daha sonra tekrar ziyaretler gerçekleştirilerek veriler toplanmıştır. 2 kadın ve 8 erkek olmak üzere yaşları 21-30 arasında değişen 10 otizmli genç yetişkin yürütülen çalışmada Fotoses yönteminin ayırt edici bir özelliği olan çalışma sonuçlarının yaygınlaştırılması kapsamında etkinlikler düzenlenmiştir. Bunlardan ilki 30 Ekim-2 Kasım tarihleri arasında Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşen 35. Ulusal Özel Eğitim Kongresinde gerçekleştirilen panel, fotoğraflardan oluşan sergi ve sözlü sunumdur. Panelde otizmli genç yetişkinler kendi çektikleri fotoğraflar üzerinden iş yaşamı deneyimlerini aktarmışlardır. Fotoğrafların sergilendiği sergi de ilk defa kongrede paydaşlarla buluşmuştur. Ayrıca çalışma bulgularının bir kısmı da sözlü sunum olarak kongrede sunulmuştur. Çalışma sonuçlarının yaygınlaştırılması kapsamında gerçekleştirilen bir diğer etkinlik ise 3 Aralık Dünya Engelliler gününde fotoğraflardan oluşan serginin Ankara Esenboğa TAV Havalimanında sergilenmesidir. Sergi tüm gün boyunca açık kalarak otizmli gençlerin kendi seslerini çektikleri fotoğraflar ile duyurmalarına katkı sağlamıştır.